Jakie właściwości ma naturalne kakao?

Kakao odnaleźli Majowie oraz Aztekowie. W zakresie kulturowym Ameryki Centralnej nasiona kakaowca służyły do obrzędów religijnych i jako materiał pieniężny. Kakao było uznawane za trunek, jaki zesłali bogowie – leczyło rany, dodawało energii, rozświetlało mózg. Krzysztof Kolumb przywiózł ziarna kakaowca zza oceanu. Następnie wszelkie regionalne dwory doceniały smak napoju bogów, natomiast eksperymenty z metodą jego serwowania wywołały w XIX wieku znalezienie tabliczki czekolady.

Właściwości kakao

Naturalne kakao jest ważnym zarzewiem flawonoidów posiadających wartości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, rozkurczowe lub moczopędne. Zawiera także niezwykle wiele chromu, wapnia i magnezu korzystnie działającego na system nerwowy naszego organizmu. Są także badania wykazujące antykancerogenność owej rośliny. Wywar z ziaren kakaowca zapewnia atrakcyjniejszy wygląd skóry. To też doskonały sposób na uspokojenie własnych skołatanych nerwów, obniżkę strachu oraz przemęczenia.

Kakao – właściwości lecznicze

Ziarna kakaowca są kopalnią prozdrowotnych substancji. Kakao jest możne w żelazo, wapń, magnez oraz fosfor. To właśnie zawartość tychże elementów powoduje, iż czekolada podnosi nam humor. Doświadczenia dowiodły, iż niedobory tychże minerałów odpowiadają za zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) u pań. Dzięki tymże podstawom lepiej radzimy sobie ze strachem oraz mamy odpowiedniejszą koncentrację. Poza tymże kakao jest możne w witaminy A, E i witaminy z klasy B. Naturalne kakao zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, jakie są przydatne dla własnego zdrowia.

Wpływ kakao na system nerwowy

Kakao ma także wpływ na nasz system nerwowy. Znajduje się w nim teobromina – substancja analogiczna do kofeiny, jaka przejawia delikatne oddziaływanie pobudzające i podnoszące koncentrację. Kakao przejawia też właściwości przeciwstresowe. Przypisuje się je obecności magnezu, więc składnika, jaki obniża wrażliwość komórek nerwowych i kwasu walerianowego. Dodatkowo kakao jest zarzewiem tryptofanu, aminokwasu będącego substratem do produkcji serotoniny, jaka z kolei oddziałuje pozytywnie na nasz humor. Jak udowodniono w wielu badaniach, kakao zabezpiecza także przed demencją i usprawnia pamięć oraz uwagę.

Kakao – oddziaływanie przeciwbiegunkowe

Jedzenie kakao może uniemożliwiać zatwardzeniom, z racji na zamknięte garbniki. Działają one ściągająco na błonę śluzową jelit, ograniczają wnikanie wody do jelit oraz wywołują rozcieńczenie mas stolcowych. Należy wiedzieć, iż jedzenie kakao i czekolady poprzez osoby, jakie mają zaparcia może być niebezpieczne. Oddziaływanie zapierające kakao jest indywidualne oraz ciężko jest ustalić daną ilość kakao lub czekolady, jaka funkcjonuje w tenże sposób. Nie wolno także traktować kakao jako jedyną przyczynę zatwardzeń.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *