Współczesny świat deserów

Desery przyjmować mogą różnorodne formy. Ich wygląd zewnętrzny, połączenie składników oraz ogólna estetyka zależą od potrzeb je przygotowującego. Istotne jest także to, czy takie pożywienie produkowane jest w celach prywatnych czy może jako rzecz na sprzedaż. Bezwzględnie do tego, jakie mamy potrzeby, powinniśmy stosować wyłącznie składniki spożywcze najwyższej jakości. Ostatnimi czasy warto szczególnie zainteresować się kategorią, jaką są: desery lodowe. Te kulinarne cuda zadowolą podniebienia nawet najbardziej wymagających.

Nieustająca popularność deserów lodowych

Lody większości konsumentów kojarzą się z okresem wiosennym i letnim, kiedy to pogoda za oknem coraz bardziej dopisuje, a my spędzamy na świeżym powietrzu więcej czasu wolnego. Co więcej, taki deser szybko i efektywnie nas ochłodzi (podczas większych upałów), nie wymaga długiego oczekiwania na niego (w zależności od tego, czy zamówiliśmy klasyczną gałkę lodów w wafelku czy rozbudowany pucharek lodowy, czekać możemy do kilku minut) oraz nie jest zbyt drogi. Porównując go do innych możliwych deserów, jest to świetna alternatywa – nawet w czasie zimy. Profesjonalne lodziarnie powstają na każdym kroku, szczególnie w większych miastach, a do tych najpopularniejszych ustawiają się niebotyczne kolejki. Może to być więc i świetny pomysł na biznes.

Rodzaje deserów lodowych

Desery lodowe podawać można w różnorodnych naczyniach oraz w towarzystwie wielu produktów spożywczych czy też dekoracji. Ogranicza nas jedynie własna wyobraźnia i kreatywna forma. Przede wszystkim, lody mają smakować. Dodatki estetyczne pełnią funkcję dopełniającą produkt, która przyciągnąć ma za zadanie uwagę klienta lub naszego gościa. Czy będzie to klasyczny wafelek, talerzyk, pucharek a może wysoki i smukły kieliszek? W każdym przypadku niezbędne będzie wyczucie odpowiedniej stylistyki, bowiem źle podany produkt – nawet o najlepszym smaku – nie zachęca do jego skosztowania.

Najciekawsze sposoby dekorowania deserów lodowych:

– orzeźwiające i żywe pod względem kolorystycznym dodatki (to jest: mięta, starta skórka cytryny, pomarańczy, listki bazylii)

– różnorodne sosy (czekoladowe, orzechowe, owocowe – najlepiej przygotować je samemu. Nie zajmuje to sporo czasu, a różnica pomiędzy nimi a butelkowanymi i sztucznymi sosami ze sklepu jest wyczuwalna)

– jadalne dekoracje (pestki słonecznika, dyni, rodzynki, wiórki kokosowe, bakalie, płatki migdałowe, ziarenka kawy, różne rodzaje posiekanych orzeszków, przyprawy, cynamon czy bita śmietana)

– słodkie dodatki (wafelki o różnorodnych kształtach i wielkości, kruche ciasteczka, biszkopty, dżem, czekoladowa posypka, patyczki czekoladowe i karmelowe, masło orzechowe)

– pokrojone owoce (te wycięte mogą być w praktycznie każdą formę, która ozdobi nasz talerz czy pucharek z deserem lodowym: banany, gruszki, jabłka, truskawki, jagody i tak dalej. W tym przypadku dobrze jest postawić na świeże owoce, a nie mrożonki, jeśli mamy taką możliwość)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *